Egyéb kategóriaGERINC NAP 2019 Szeptember 14. | Budapest | Lurdy ház - Gerinciv

PORCKORONG.HU
GERINC NAP 2019

Előadások, inspiráció és gyakorlatok a gerinced egészségéért

Szeptember 14. | Budapest | Lurdy ház

 

MA MÁR SZINTE MINDANNYIAN KÜZDÜNK GERINCPROBLÉMÁKKAL!

​​​​Pedig nem kellene, hogy így legyen…

Ezek általában az ülő életmódból eredő rossz tartás és mozgásmintáink következményei.

A tested az ülés miatt leszokik arról, hogy megfelelő sorrendben feszítse meg az izmaidat. Ilyenkor az izmok nem tehermentesítik megfelelően az ízületeket, és emiatt a gerincedre is jóval nagyobb terhelés hárul, mint amire “tervezték”.

Ezeket a hibákat évekig magunkban hordjuk, aminek először kisebb izomfájdalmak, majd később komolyabb gerincbetegségek a következményei.

  • A porckorongsérv – ami már a tiniket és a fiatal felnőtteket is érinti
  • szegmentális instabilitás – amikor nem tudsz szabadon lehajolni, sokat állni vagy reggel könnyen felkelni…

A legtöbben ma ezeket a betegségeket tartják a gerinc fő civilizációs problémáinak,
de szerintem ez csak egy apró szelete egy komolyabb kérdéskörnek: 

Biztos te is tapasztaltad, hogy a gerincproblémák gyakran kiújulnak. Vagy ugyanott, vagy máshol, de általában egymást követik az újabb és újabb ízületi problémák:

  • ha volt ágyéki gerincsérv, akkor fél él múlva jön a nyakfájás.
  • a nyaki sérvet követi a derék instabilitása vagy a váll gyulladása…
  • Stb, stb. amíg egy idős emberre jellemző fájdalmas mozgás kialakul. Van akinél ez már a harmincas éveiben kialakul…

Hogy mi ennek az oka?

Az, hogy a napjaink nagy részét ülve töltjük, megbillentve ezzel a gerincünk természetes balanszát. Ezzel olyan terhelést róva rá, amire az nincs felkészülve.

  • Az egyensúlyvesztést csak fokozza a sok pszichés feszültség is, ami szintén erősen hat a tartásra és a gerinc csigolyaközti ízületeinek a terhelésére…
  • Ráadásul az egészségügy extrém túlterhelt, így legtöbbször csak helyileg, a tünet szintjén próbálják kezelni a problémáinkat.

A baj azonban az, hogy tartós és teljes eredményt nem fogsz tudni elérni, ha nap mint nap a testeden belül hordod a túlterhelés okát!

Ezért a Gerincnapon nem “csak” a porckorongsérv megelőzésével, hanem az TELJES kérdéskör rendezésével, a mozgásrendszer balanszának kialakításával foglalkozunk.

Ez a kérdés azonban nagyon messzire vezet, mert a megoldás érdekében végül fel kell tennünk magunknak a kérdést: vajon miért és hogyan szerezzük be ezeket a hibás tartás és mozgásmintákat…


Ez lesz az első olyan Gerinc nap, amikor végül nem csak feltesszük ezeket a kérdéseket, hanem mindenkinek lesz lehetősége magának meg is válaszolni őket.

Öt nagyon fontos témakörön átívelve azt célozzuk meg, hogy nyugdíjas korodban is játszhass az unokáiddal – fájdalom nélkül és szabadon – nem csak a gerinc szintjén…

Így ível át a nap anyaga a porckorongsérv megelőzésének kérdésétől az idős korodig egészséges mozgás, és egy kiteljesedettebb élet kérdéséig.

MIRŐL FOG SZÓLNI AZ IDEI GERINC NAP?


A Gerincnapon öt témakörbe rendezve a gerinced egészsége szempontjából legfontosabb gondolatokat, új kutatási eredményeket és tapasztalatot fogom átadni.

Azt a tudást fogod megkapni, amit mindenkinek ismernie kellene a gyors gyógyuláshoz és a tartósan egészséges és szabad mozgáshoz. 

Olyan a tudást, szokásokat és gyakorlatokat, amiket már holnap be tudsz építeni az életedben, elindulva egy könnyedebb fájdalom és gerincproblémák nélküli élet felé!

1. A GYÓGYULÁS „TÉRKÉPE”


Bene Máté nyak tartás

Az elmúlt években sok ezer gerincbeteggel beszéltem, napi szinten a témára vonatkozó kutatások sorát olvasom végig és rengeteget adok elő ezekről a munkatársaimnak kórházi szakmacsoportos képzéseken és fizioterápiás szakmai rendezvényeken.

Az ADT-s kollégáim gerincproblémás emberekkel végzett gyakorlati munkájának a tapasztalatai tovább erősítették, hogy a gerincfájdalom kialakulása után az emberek jellemzően:

  • ugyanazokat a hibákat követik el,
  • ugyanazon gondolatok miatt esnek pánikba
  • ugyanúgy kezdenek el fűhöz-fához szaladni…
  • miközben sokszor ugyanazokkat a nagyon fontos lépéseket hagyják ki,
  • így sokkal lassabban és stresszesebben gyógyulnak a lehetségesnél
  • ráadásul a probléma is meglepően hasonló dolgok miatt újul ki másfél, két éven belül…

A történeteik alapján kialakult bennem egy “térkép”, hogy merre szoktak járni – fizikailag és gondolatban is – a betegek – és hogy lehet a leggyorsabban megtalálni az egészség felé vezető kiutat.

Azt gondolom, hogy ha ezt a térképet Te is megismernéd, akkor sokkal könnyebben találnád meg az egyszerűbb és zökkenőmentesebb kiutat a gerincfájdalmadból. Ezt az évek alatt kialakult “térképet” szeretném megmutatni a résztvevőknek, hogy a lehető legkönnyebben juthassanak el a gyógyulásig.

2. A GERINCBARÁT ÉLETMÓD GYAKORLATI ALAPJAI


Hiába tornázol napi 10 percet – 24 órát “élsz”, ezért szinte fontosabb, hogy ezt az időt is úgy töltsd, hogy a gerinced szeresse! A biomechanika tudománya robog, és rengeteg új dolgot fedezett fel az utóbbi években, ezért újra átnézzük azokat az alapokat, melyen nélkül szerintem esélytelen a tartós gyógyulás:

  • hogyan ülj autóban
  • hogyan válassz matracot
  • hogyan tartsd magad állva
  • hogyan járj – és milyen cipőben.
  • hogyan emelj
  • hogyan sportolj

Ez a rész még a legfelkészültebb porckorongosoknak is rengeteg újdonságot fog tartogatni, mert a legújabb felfedezéseket szintetizálom benne  – és ezek erősen hozzáadnak az eddigi tudásunkhoz.

A téma fontosabb, mint hiszed, és az itt elhangzó infókat életed végégig fogod tudni használni.

Gerinc nap előadás

3. HOGYAN MENTSD MEG A GYEREKEID GERINCÉT?


Csiki Mariann

Gyerek téren nagy a baj. A történelem első olyan korszakát éljük, amikor egy növekedésben lévő gyerek nem kapja meg azokat a mozgásokat, melyek az egészséges gerinc kialakulásához szükséges.

A legfiatalabb sérves páciensem 8 éves volt, az ADT-s kollégáimmal tele vagyunk súlyos degeneratív gerincbeteg tinikkel, és a folyamat gyorsul: a mostani generációnál már a korai húszas évekre számítunk sokkal komolyabb elváltozásokra, mint amivel régen az „öregek” rendelkeztek.

Szülőként, nagyszülőként a felelősségünk óriási – MERT TUDUNK TENNI EZ ELLEN!

Ebben a részben ahhoz adunk praktikus és a gyakorlatban is használható tippeket, hogy szülőként mit tudsz tenni azért, hogy a gyermeked egészséges lehessen.

Nem a valóságtól elrugaszkodott példákat – úgysem teszi le a mobilját 🙂 –  hanem csupa megvalósítható, jó ötletet fogsz kapni, amit még a gyermeked is szeretni fog.

A témához a segítségemre egy zseniális szakember, Csiki Mariann, a Gyermekeink Mozgásárért Egyesület elnöke lesz, aki nem csak a téma kiemelkedősen elszánt szakembere, hanem egyben az egyik legjobb előadó is akit ismerek.

4. A NYAKAD EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE


Az, hogy a mai kütyük (mobiltelefon, tablet, laptop) használata elrontja a nyak helyzetét tartását, nem csak azért probléma, mert ezzel melegágyai a nyakfájásoknak és nyaki gerinc problémáknak és hátfájásoknak.

A nyak egy nagyon fontos biomechanikai “útkereszteződés”, így ha a tartása nem megfelelő, akkor a fej előre helyeződik, ami rengeteg derékfájás és ágyéki gerinc probléma indirekt oka tud lenni.

Nagyon sok derék és mozgásszervi probléma azért nem szűnik meg, mert a valódi ok a nyak rossz helyzetéből adódó túlterhelés. Ezért egy extrém rövid és nagyon gyakorlati előadásban összefoglalom, hogy HOGYAN tudod megőrizni a nyakad helyzetét. Nem csak azért, hogy ott ne legyen gondod, hanem azért is, hogy ezzel a tested többi részén se konzerválódjon egy állandó túlterhelés.

Miért lesz hasznos:

  • mert megelőzheted a nyakad és a hátad fájdalmait ( a legtöbb lapocka táji fájdalom a nyak rossz tartásából ered)
  • mert a fej helyzetének rendezésével felgyorsíthatod a derekad javulását
  • és mivel a nyak és a stressz kéz a kézben jár, ezekkel a technikákkal jelentősen csökkentheted a benned lévő feszültséget.
A nyak egészsége előadás

5. AMI A FEJEDBEN DŐL EL – EZ TÖBB, MINT HISZED…


Amikor a sérvesekkel foglalkoztam, sokszor előre sejtettem, hogy ki lesz a gyorsan gyógyuló eset, és kinél esélyesebb, hogy nehezebb lesz a gyógyulás.

Ami izgalmas volt, hogy ez sokkal kevésbé a sérv méretén vagy súlyosságán, sokkal inkább a páciens egyéniségén, hozzáállásán múlt…

Erről a sejtésről eleinte kevésbé mertem beszélni még a kollégáknak is, viszont azóta a fájdalomtudomány igazolta, hogy a tapasztalat maximálisan jogos volt…

Számomra ez a terület a rendezvény legizgalmasabb része, mert a tudomány ebben a témaközben fejlődött a legtöbbet az utóbbi években.

Pár éve derült ki, hogy a gerincsérvünk gyógyulása szempontjából rengeteg múlik azon, hogy:

  • hogyan állunk hozzá a problémánkhoz,
  • az életünkhöz, munkánkhoz, konfliktusainkhoz,
  • hogyan viszonyulunk a neveltetésünk hatásaihoz,
  • az internethez és a mobiltelefonunkhoz.
Bene Máté Gerinc Nap

Extrém sokat számítanak továbbá a minket érő, gerincproblémánkról szóló információk és az erre épülő hiteink, de még a kezelőorvosunk betegségedre vonatkozó elképzelései is.

Sajnos fejben nagyon el lehet rontani egy gyógyulási folyamatot, de a jó hír az, hogy a sikeresen javuló emberek hozzáállása, döntései, gondolatai lemásolhatók, átvehetők, “modellezhetők”.

Ebben az előadásban rengeteget fogunk tanulni azoktól a páciensektől és azokból a modern kutatásokból, melyek a gyógyulást segítő viselkedést, hozzáállást, mozgásmagatartást, félelemviselkedéseket elemzik.

Itt a nap vége felé végül szeretnék kicsit kilépni az eddigi kereteim közül, és röviden arról is beszélni, hogy a szubjektív véleményem szerint minek lehet szintén óriási szerepe abban, hogy valaki gerincbeteg legyen. Hogyan követjük egy életen át a neveltetésünkkor felvett szerepeket, vállalunk el olyan feladatokat, melyekhez mélyen legbelül nincs sok közünk és alakítunk ki ezzel olyan feszültségeket a testünkben, melyek hosszú távon fájdalmakhoz vezetnek. Ill. arról is, hogyan lehet pont a sérvük az, ami rávilágít arra, hogy mit kellene elengednünk.

IDÉN SZEMÉLYRE SZABOTTAN A TE PROBLÉMÁDRA FÓKUSZÁLUNK!


A mély és pozitív példákkal ill. gyakorlati tudással telki előadások és amellett a löket mellett, amit egy ilyen nap tud adni, idén szeretnénk egy kicsit többet adni neked…

Ezért idén a korábbi Gerinc Napokhoz képest több kollégámat hívom el a rendezvényre és jóval több hely és idő lesz tőlük tanácsot kérni.

LESZ EGY KÜLÖN TERMÜNK TELE PROFI KOLLÉGÁKKAL!

Itt lesznek az ADT-k ( a gyógytornász – fizioterapeuta és orvos kollégáim.)  Ők egytől egyig olyan hozzáállású és tudású szakemberek, akikre bármelyik családtagomat bármikor rábíznám. Idén nyugodtabb körülmények között tudsz kérdezni tőlük, beszélni velük.

Emellett jelen lesz sok kiváló NMPT instruktor is. Ők olyan fitness edzők és jógaoktatók, akik nálam tanulták meg annak az edzésnek modern módszerét, amivel a gerincbetegségek elkerülésében segítenek.

AZ ORSZÁG MINDEN TÁJÁRÓL JÖNNI FOGNAK ADT TERAPEUTÁK ÉS NMPT INSTRUKTOROK, ÍGY LEHET, HOGY ITT TALÁLOD MAJD MEG A PARTNERT A GYÓGYULÁSODHOZ, VAGY A NAGYOBB PROBLÉMÁK ELKERÜLÉSÉHEZ!

Forrás: https://porckorong.hu/gerinc-nap-2019/?fbclid=IwAR2gwPWOTmuga9TezyOSKwLz2GmVZjURAEUQpqmD0EKVWgDX9nkCGrCWn78

 

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/gerinciv.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 47