Egyéb kategóriaGyógyszerek és gerincsérv – így segíthetnek és így árthatnak… – Dr.Nyéki Gabriella írása - Gerinciv

Súlyosabb gerincpanaszok esetén természetesen első választásnak a célzott gyógytornát ajánlom, ezek közül is az autodekompressziós (ADT)  terápiát. Ettől függetlenül előfordul, hogy a fájdalom csillapítására is szükség lehet.

Ebben a cikkben a legenyhébbtől a legerősebb gyógyszerek lehetőségein és lehetséges mellékhatásain megyünk végig.

Dr.Nyéki Gabriella írása.

Ma már pontosan tudjuk, hogy a régi „kímélet – ágynyugalom” gyakran káros tanácsával szemben a mielőbbi mozgás elkezdése, az aktivitás megtartása, és a pozitív hozzáállás az egyik legjobb út a gyors gyógyulás felé.

Ettől függetlenül előfordul, hogy gyógyszerre, kiegészítő terápiára van szükség.

Ebben az esetben az ADT-vel párhuzamosan a következő
lehetőségek állnak a rendelkezésünkre:

 

  1. A tradicionális gyulladáscsökkentéssel kell kezdeni:
  • borogatás,
  • jegelés,

A fentiek gyengéd úton segíthetnek a fájdalom és gyulladás csökkentésében.

Hatásmechanizmus: 

  • Akut gyulladás esetén vagy friss sérüléseknél a hideg borogatás válik be: hatása az izmok görcsösségének csökkentése és a fájdalom enyhítése, pl. Nyak, válltáji panasz esetén.
  •  Ezzel ellentétben a meleg jó hatású lehet a krónikusan fennálló derékpanaszok esetén. Egy kellemes meleg fürdő, meleg iszappakolás vagy egy száraz meleg derékvédő párna javítja véráramlást, enyhítheti a fájdalmat, ellazíthatja az izmokat, ami csökkenti a betegséggel együtt járó MENTÁLIS feszültséget is.

2. Ha ez nem volt elég, akkor nem szteroid gyulladáscsökkentő kenőcsökkel folytathatjuk a terápiát.

Ezek recept nélkül kapható diclofenac hatóanyagú krémek, melyek a gyulladás csökkentésében tudnak segíteni.

3. Ha a gerincpanaszok és a gyulladás valószínűsége továbbra is fennáll, akkor szájon át szedhető, nem  szteroid gyulladáscsökkentő tablettákra térünk át.

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakori alkalmazása esetén megnő a  mellékhatások valószínűsége, például nemkívánatos vesebántalmak, vérzési problémák, továbbá gyomor-és bélnyálkahártya- fekélyek kialakulása.

Hogyan működnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők: A gyulladás során felszabaduló anyagok szövetkárosító hatásúak. A szövetkárosodás fájdalmat okoz, ezert is fontos a gyulladás megszüntetése. A nemszteroid gyulladáscsökkentők hatásukat úgy fejtik ki, hogy egy ciklooxigenáz (COX) nevű enzimet gátolnak. A COX-enzimből két típus van a szervezetben, az egyik (COX-1) állandóan jelen van a gyomorban, vesében és az érfalban, és élettanilag jelentős funkciókat lát el. A COX-2-enzim alapállapotban alig mutatható ki, csak kóros folyamatok hatására keletkezik, és olyan anyagok termelését segíti elő, melyek gyulladást váltanak ki a sérülés helyén, fájdalomkeltő  hatásuk van. A  COX-2-gátló nemszteroid gyulladáscsökkentők így csillapítják a fájdalmat, csökkentik a gyulladást kiváltó anyagok képződését.

Lehetséges mellékhatásaik: 

A gyomorban található COX-1-enzim hatására olyan anyag keletkezik, mely megvédi a gyomornyálkahártyát a gyomorsav maró hatásától. Ha nemszteroid gyulladáscsökkentőt szedünk, akkor gátoljuk ennek a védőanyagnak a képződését. Következésképp ha valaki nagy mennyiségű gyulladásgátlót szed huzamosabb ideig, előbb kisebb sebek, majd fekély, esetleg vérzések alakulhatnak ki. A gyomornyálkahártya helyi károsodásának csökkenése érdekében a gyógyszert étkezés után bő folyadékkal kell bevenni. Ha valaki gyomorfekélyben szenved, tilos nemszteroid gyulladásgátlót szednie!

A nemszteroid gyulladáscsökkentők normális veseműködésű egyéneken nem befolyásolják a vesefunkciót. Ha valakinek azonban már eleve károsodott a veséje vagy vizelethajtót szed, annak károsak lehetnek a nemszteroid gyulladáscsökkentők, mert növelik a vese terhelését.

4. Több hete fennálló  és oki szintű mozgásterápiára sem szűnő gerincpanaszokra  alkalmazhatjuk a helyi, a gyulladt ízületbe adott kortikoszteroid injekciót.

A test különböző részeinek, döntően a mozgásszerveknek kortikoszteroid injekcióval való infiltrációja a gyulladáscsökkentő hatása miatt a reumatológusok egyik leghatékonyabb módszere.  A gyorsan felszívódó kortikoszteroid injekciók helyét mára már átvették az elhúzódó felszívódású (úgynevezett depot) készítmények, melyek az infiltráció helyén tartósan magas koncentrációt elérve hosszú távú gyulladás csökkentő hatást biztosítanak.

Lehetséges mellékhatások:

A peri-illetve intraartikulárisan, esetleg lágyrészbe adott injekció előbb-utóbb felszívódhat a szisztémás keringésbe, így még a legnagyobb odafigyelés mellett is járhat mellékhatásokkal. Emellett az injekcióban illetve infúzióban adott szereknek a fő veszélye, hogy az injekciós tűvel fertőzést juttathatunk a szúrás helyén a szervezetbe és az ízületekbe, de ez minden injekciós kezelésre igaz, ami kellő körültekintéssel elkerülhető.

5. A végső esetben, a kortikoszteroid készítmények adása jön szóba. 

Itt a számos mellékhatás inkább a szteroidok tartós adása utána jelentkezik, pl. a csontritkulás, vízvisszatartás.

Itt a  praxisomban a két leggyakrabban észlelt mellékhatást emelném ki:

  • akár EGY szteroid tartalmú injekció is felboríthatja a vércukor szintet
  • és emelheti a vérnyomást –  a vérnyomás ingadozás akár több héten át eltarthat.

 

A szteroid blokádoktól sokan félnek. Mint minden terápiára itt is igaz, hogy a várható haszonnak meg kell haladnia a kockázatot.

Összefoglalva:

Soha ne felejtsük el, hogy a megfelelően végzett autodekompressziós terápiával (ADT) , az otthon végezhető tornával hosszú távú gyógyulást érhetnek el  a gerincpanaszokkal élő páciensek, míg a fájdalomcsillapítás csak átmeneti hatású, a célja, hogy mielőbb jussunk el a szabad mozgásig – így a valóban érdemi terápiáig.

Dr.Nyéki Gabriella

Forrás: https://porckorong.hu/blog/gerincserv-gyogyszer-vagy-adt-a-gyogyszerek-lehetosegei-es-mellekhatasai-dr-nyeki-gabi-adt-irasa/?fbclid=IwAR26mjynwu3GYeSE89oCdBTXUxER_S3MiFy0iw7uihwQUuHbsPMjpSw-Ds4

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/gerinciv.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 47