KezdőlapZsolt 59 - Gerinciv

A minőségi munkát nem az idő vagy a mennyiség határozza meg, hanem a megfelelően személyre szabott eljárás

Zsoltot sikerült jól megismernem, ugyanis mielőtt rákényszerült a mozgásterápiára  2 éve már rendszeresen járt hozzám masszázsra. Ez idő alatt számtalan változás történt az életében és nyugodtan kijelenthetjük, hogy munkájából adódóan rendkívül stresszes élete volt. A lelki beállítódása és a teherbíró képessége miatt emberfeletti elvárásoknak is próbált megfelelni. Amikor elkezdett hozzám masszázsra járni, rendszeresek voltak a migrénes fejfájásai. Iszonyatosan kötöttek voltak az izmai és az ízületeinek mozgástartománya is nagyon korlátozott volt. A masszázson kívül korábban semmilyen relaxáló kezelést nem szokott igénybe venni, ami az életvitele mellett elengedhetetlen lett volna. Bár önmagában a masszázs nagyon jó tud lenni számtalan panasz enyhítésére, a mozgásminta korrekciót és a rendszeres testmozgást nem tudja helyettesíteni. Mindenesetre a migrénes fejfájásai megszűntek.

Majd megjelent nála is az a hálátlan derékfájás. Nem az az enyhe, tompa bizonyos mozdulatoknál érezhető, hanem az az igazi kegyetlen fajta, ami elviselhetetlenné tette számára a mindennapokat. Ekkor jött el az idő a rendszeres testmozgás beiktatására is. A derékfájdalmait még megfejelte egy teniszkönyök gyanús probléma is. Bár fontos megjegyezni, hogy a kezelés mellett szteroidos injekciós kúrára is járt, amitől nagyon sokat remélt.

A 4. hét után a könyökproblémája megszűnt majd az 5. hét után a derékfájása is teljesen elmúlt. Se mozgásra se nyomásra nem érzett fájdalmat.

DE ahogy az évek során sikerül mindenkinek az életmódjával átrendeznie a teste struktúráját, úgy egy derékfájás sem egyik napról a másikra jelenik meg, és nem is múlik el. Így volt ez Zsolt esetében is, ugyanis a 6. hét alkalmával történt egy súlyos családi esemény, ami sok megpróbáltatás elé állította, így a folyamatos stressz mellett újra megjelent a derékfájdalma. Ezt követően pedig idő és motiváltság (?) hiányában elmaradtak a további tornák.

Az eset azért nagyon tanulságos, mert  egyfelől jól rámutat, hogy az életben nem várt események miként tudnak félbeszakítani egy-egy fejlődési szakaszt. Másfelől a legtöbb ember akkor kezd el megoldásokat keresni, amikor már kialakul a probléma. Hiába lehet mindenhol a megelőzés fontosságát hallani, amíg nem tud az ember életében tartós változásokat eszközölni, addig folyamatos tűzoltás, amit akár egy derékfájdalom esetén is “megoldásnak” hiszünk. Vagyis legyen alkalmi kezelés, injekciós kúra, masszázs, vagy bármi, ami beválhat egy-egy fájdalom megszüntetésére, el kell fogadni, hogy a jelenleg domináns mozgásszegény és ülő-életmód folyamatos korrekciót igényelne nap, mint nap.

https://gerinciv.hu/wp-content/uploads/2019/07/66426654_693298851129299_8933323927464181760_n.jpg